Samenlevingscontract: juridische tips en advies

· 3 min read
Samenlevingscontract: juridische tips en advies

Wil je dat je partner ook jouw persoonlijke spullen krijgt als jij overlijdt? Doe je dit niet, dan gaan je spullen automatisch naar jouw erfgenamen. Behalve als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Als de partijen gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, eindigt het samenlevingscontract ook. In dat geval gaan de wettelijke regels van het huwelijk of de voorwaarden van het geregistreerde partnerschap gelden in plaats van het samenlevingscontract.
     Contact Us               Advocaat Familierecht Nijmegen         Email: [email protected]                     Phone: +31246690292                           Jonkerbosplein 52               Nijmegen, Gelderland, NL 6534 AB                        
Dat kun je allemaal samen op je nemen of verdelen. Welke andere zaken jullie moeten regelen verschilt per situatie. Zo kan bijvoorbeeld jullie recht op toeslagen of uitkeringen veranderen. Een samenlevingscontract kost bij de notaris gemiddeld zo rond de 600 euro.
Doorloop het stappenplan om zeker te weten dat je ons samenlevingscontract kunt gebruiken. Daarnaast eindigt het contract ook als het feitelijke samenwonen eindigt. Een samenlevingscontract kent een begindatum maar er wordt geen einddatum of looptijd van contract afgesproken. Een samenlevingscontract kan altijd door opzegging van een van de partijen worden beëindigd. Ook als de ander het contract niet wil verbreken, moet dit toch mogelijk zijn. Na het beëindigen van het contract vindt er een eindafrekening plaats waarbij de spullen en het geld worden verdeeld zoals overeengekomen in het contract.
Als je dat samen met iemand doet, kun je daar maar beter goede afspraken over maken. HuurwoningVoor de huurbescherming is het voor beide partners van belang dat ze allebei huurder zijn. Komt een van hen te overlijden of wordt de samenwoning verbroken, dan is de ander (de niet-huurder) niet direct dakloos.
De wet heeft geen speciale regels voor vorm en inhoud van een samenlevingscontract, de algemene regels voor het sluiten van een overeenkomst gelden. Daarbij kunnen de verhoudingen verslechterd zijn en kan een partner ontkennen dat bepaalde afspraken zijn gemaakt. Met het oog op een pensioenuitkering is dit verplicht.
Samenlevingscontract.nl is het platform over samen leven voorzien van alle ins en outs om het juridisch en financieel zo goed mogelijk geregeld te hebben. Denk aan verhuizen, kinderen krijgen of veranderingen in het inkomen. Haal daarom eens in de 2 jaar je (notarieel) samenlevingscontract uit de kast. Bekijk of jullie nog achter de gemaakte afspraken staan. Na het opstellen van het samenlevingscontract dienen de partijen deze te ondertekenen om de afspraken formeel te maken. Beide partijen dienen een ondertekend exemplaar van het contract te bewaren voor hun administratie.
Dan is het heel belangrijk om een samenlevingscontract op te stellen. Dit is een schriftelijke overeenkomst waarin je afspraken maakt die met het samenwonen te maken hebben. In een samenlevings­contract (ook wel samenlevings­overeenkomst genoemd) kun je allerlei afspraken vastleggen. In  https://www.nationalebedrijvenplein.nl/bedrijf/1913532/nijmegen/advocaat-familierecht-nijmegen.html  heb je namelijk contractsvrijheid, zolang je maar geen afspraken maakt die in strijd zijn met de goede zeden en de wet.
Je kunt het allemaal samendoen, je kunt het ook verdelen naar inkomen of nog weer anders. In ieder geval geven financiële afspraken veel duidelijkheid. In Nederland bestaan wettelijke regels voor paren die zijn getrouwd of een gerigistreerd partnerschap zijn aangegaan maar er zijn geen algemene regels voor samenwoners.  bekijk het bericht hier  in harmonie samenleeft, maar vaak wel als men uit elkaar gaat. Wil een paar voor die situatie een duidelijk juridisch kader hebben om min of meer objectief te kunnen toetsen wat er moet gebeuren, moeten vooraf onderlinge afspraken worden gemaakt.
Dan worden de wettelijke gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden van toepassing. Als er een samenlevingscontract is opgesteld gelden de regels uit deze overeenkomst, mits het paar de regels uit de overeenkomst ook daadwerkelijk in de praktijk heeft nageleefd. De Hoge Raad besloot op grond van de aangevoerde en bewezen feiten en omstandigheden dat daar geen recht op bestond. Als men onderling tot scheidingsafspraken komt, bijvoorbeeld door mediation, kan men in beginsel onderling afspreken wat men wil.